shape1 shape2 shape3

Heitera School

  • Competition
  • Project
  • Execution
  • Construction

Heitera primary school became too small for its population, so the City of Fribourg decided to expand the existing school complex by adding a new building housing ten classrooms.

The architecture project, which won the tendering process, proposes a school volume composed of two overlapping boxes that follow the slope of the natural terrain and define different indoor spaces with a split-floor typology. Traffic flow is ensured by a stairwell and elevator shaft in the middle of the building.

An engineering tendering process was also organized. The proposed structure has large exposed concrete outside walls with generous openings and mixed concrete and wood slabs. The school entrance is highlighted by a large overhang creating an open covered school yard, which is held up by prestressed concrete supports. The load of the overhang is offset by prestressed bars embedded in the walls.

The mixed wood and concrete slabs were proposed to cross clear spans of 11 m (36 ft.) and 8.50 m (28 ft.). The slab is connected to the joist by notches in the wood beam that act as shear keys and are set in the concrete slab. The joists are supported along the concrete walls by metal brackets sunk in the concrete. Apart from their function to support the joists, the brackets also serve as a thermal break in the structure’s envelope.

Share

Map Localisation

Fribourg (FR)

Discover our other achievements